diumenge, 6 de juliol de 2014

Aura 6. Café

exoticae.com

La frescor de la ceràmica blanca li arriba al mateix temps que l'escalfor de l'escuma i del líquid negre. En fa un glop com si libés el calze d'un lliri menut. Poc a poc adreça les espatlles i nota el cap més lleuger.
Mira al voltant, buscant alguna cosa diferent en aquell bar del costat de la oficina on cada matí pren el mateix. Hi ha la clientela habitual i, a primera hora del matí, hi entra un raig de sol que il·lumina l'aire de la ciutat ple de pols en suspensió. Li ha semblat sentir una marinada càlida i neta i ha entrellucat una llum blanca, tamisada, fins i tot, ha intuït, entre l'enrenou del carrer Aragó, el refilet d'un ocell desconegut. 
No ho sap, però li ha arribat, com un llampec, la visió del cafetal on vaig néixer, al bosc de boira de Veracruz, quan només durant quatre dies del mes de març tot ell està florit de blanc.
Foto: México Desconocido

Es treu les ulleres i torna a acostar els llavis a la tassa, acluca els ulls i una sèrie d'imatges li passen per la pantalla de la parpella: Un tipus ben plantat imposa el preu de la collita recollida gra a gra, neta, seca i acabada d'esclofollar. Amb una cara de set déus, el pagès agafa els diners que el fatxenda li llença a la cara des de la trona d'un quatre per quatre descapotat. Quan obre els ulls s'adona que el cor li batega amb més força i que sent bullir la sang.
No és conscient que acaba de contemplar com vaig ser venut per quatre rals perquè havien raptat la dona i el fill al pagès i els va salvar no portant la collita a la cooperativa sinó venent-la al coyote de torn, cap d'ase de les grans empreses.
Ja amb el cos ple d'energia, fica el nas dins la tassa matussera i s'acaba el cafè.  Torna a ser una criatura que saltironeja pel carrer Hospital repetint l'encàrrec de la mare:  "100 de natural i 50 de torrefacte, molts ben fins". Aleshores l'embriaga la mateixa olor que perfumava el barri de la seva infantesa des de la Torradora Fabregat.
Encara amb el meu gust a la boca exclama: El cafè mou mig món!