TOTES LES ENTRADES

dilluns, 9 de setembre del 2024

Isona Passola i Vidal (2023) De la metàfora literària a la metàfora visual (De la novel·la a la pantalla) Discurs llegir el dia 9 de febrer de 2023 en l’Acte de Recepció Pública a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Barcelona: Real Acadèmia de Bones Lletres


L
legeixo el discurs d'Isona Passola a la Biblioteca de l’Ateneu encuriosida pel títol i em trobo amb una vella i coneguda sintonia: la de les aules de la UAB acabades d’estrenar. El contacte engrescador amb el professorat, el compromís social indestriable de l’estètic i les ganes de buscar nous horitzons lluny de “cert academicisme” avorrit. Tot plegat forma part del rerefons dels que vam triar l'Autònoma aquells anys que ara em semblen gloriosos.

Res millor que la metàfora per sortir del camí trillat: és un salt que sempre va més enllà buscant un plus significatiu. Així a les pel·lícules de la Passola aquest trop no és un recurs poètic més; sinó que dona dimensió simbòlica a imatges que queden gravades a la retina. 

Revisc la foscor de Pa negre, l’aranya d’Incerta glòria i torno a tenir ganes de veure les escenes rodades a l’Hospital de Sant Pau. 

Ara bé allò que més m'arriba al cor és la resposta a l’eterna pregunta de com es fa una bon llibre o una bona pel·lícula:

 «Amb la vida.» 

 Ni més ni menys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada