TOTES LES ENTRADES

dijous, 13 de juny del 2024

Sílvia Romero - Manuel Jovani (2024) Ningú com Tu. Barcelona Stonberg Editorial

«Aunque nada pueda hacer
volver la hora del esplendor en la hierba,
de la gloria en las flores,
no debemos afligirnos
porque la belleza subsiste siempre en el recuerdo.
William Wordsworth,»


Una novel.la esplèndida. 

Ningú com Tu brilla amb llum pròpia i és generosa en històries, emocions, sentiments i vicissituds i citacions afortunades. 
Ningú com Tu és una novel·la que no pots abandonar i que es podria convertir en un atractiu guió cinematogràfic.

Aquesta és la primera frase: 

˝El primer cop que Pasquala va canviar de mare, la nena tenia nou anys.˝ 

Contundència i eficàcia narrativa seran part de l’encant de la prosa que també domina l’art de la descripció d’ambients i de personatges. 

El domini del llenguatge es fa evident tant en les evocacions de sensacions: 

 ˝...i es duia el dit, encara humit, cap a la punta de la llengua per assaborir la salabror curiosament melosa de la llàgrima.˝ 

 Com en l’oportuna introducció d’expressions populars: 

˝...amb el que estava passant més valia que tothom s’arrecerés en família, perquè cadascú sap a casa seva on li plou.˝ 

No ens oblidarem del soroll del Matarranya ni del veïnat del Poble Sec on viu la Gabriela, que segur que coneixia la Carmina i la Mar, personatges de Ravals. Evocarem l’ambient de la vella burgesia que ocupava els palaus de Ciutat Vella, dels nous pisos de l’Eixample, del restaurant de Tolosa de Llenguadoc... 

Reviurem el goig de rebre cartes escrites a mà. El gener epistolar té un paper cabdal a l’estructura del relat i recrea la importància que va tenir fins a ben avençat el segle XX. 

Ningú com Tu combina una trama ben resolta, entorn d’algú tant especial com la Pasquala, amb una sòlida base històrica. S’ha treballat de ferm a quatre mans per satisfer qui llegeix amb una història entretinguda i amb retrats de vides que ens fan experimentar el goig ser lliures amb plenitud, malgrat les circumstàncies. 

A més a més, Ningú com Tu és rica temàticament i, alhora que la força de l’argument ens empeny, ens il·lustra històrica i artísticament: des de la història de la guerra civil fins a la transició, des de Goya fins al Llibre vermell de Montserrat, des de la història del vestit, fins al poder de les herbes remeieres... 

Ara bé, la força que porta a la Pasquala a ser ˝ningú com tu˝ és el pal de paller que se’ns planta al davant, com un mirall, i ens atrau amb la seva màgia. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada