TOTES LES ENTRADES

diumenge, 29 d’octubre del 2023

Jesús Maria Tibau (2022), Hi entra de puntetes la llum. La Ràpita: Associació Mar de Fora (L'escrita)

Portada i fotografia d'Eva Mascarell

Paraules per on entre la llum: aquesta és la matèria de la poesia. 

 J. M. Tibau juga a ficar-nos dins de A la casa i al cos on entra la llum de puntetes. 

Cada mot conté meravelles xifrades. Cal prémer les eufonies, els significats i les associacions de tota mena que hi nien i treure un nèctar personal i intrasferible: l'aura. 

El pròleg de Ricardo Gascón ens obre els ulls a la tradició poètica i literària de les terres ebrenques i no puc més que donar-li la raó quan diu: Teniu entre les mans una obra que mereix que li dediqueu un temps calmant per gaudir-la.

Ho he fet i m'ha sotragat cor i ment. També m'hi he reconegut, sobretot en el gust per les fotografies en blanc i negre que dialoguen amb els poemes. Com en el cas de «Venes» i la fotografia d'una peculiar canonada que constitueix un bell exemple de metàfora visual. 

Fotografia de Jesús M. Tibau

Les analogies entre el cos i la casa és fan evidents d'entrada amb la fotografia d'un portal per on entre la llum matisada però a raig. Només «Porta» pot ser el títol del primer poema que ens obre pas i només «Ulls» i «Finestres» poden ser el següents. perquè:

...mirar és la part primera

d'un viatge escrit a mitges,...

Seguirem el camí de la mà del poeta que ens deixa que completem allò que ell ha deixat en blanc i negre.  

El temps, la memòria, l'amor, el suïcidi, la vellesa, el tresor de la innocència... els temes es desgranen com pluja fina que va calant, com una pluja de llum que ho amara tot. Com diu a «Les golfes»: 

Si hi entra de puntets la llum, 

pots jurar que ja no en surt.  

Després de trenta-sis poemes al voltant de paraules que exploren la casa-cos, trobem quaranta-nou Minimalismes poètics amb el paradoxal títol de Vas i vents. Aquests esquitxos de poesia m'evoquen els haikus que busquen l'essència sense artifici i que aquí no se sotmeten a cap esquema normatiu. 

Per a mi el recull podria acabar així:

• Senzill

  Zen

  Z

  7

  -

  .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada