TOTES LES ENTRADES

dissabte, 4 de novembre del 2023

Pilar Vives Corbella (2023) Les dones de l’agulla a Valls. Valls: Institut d’Estudis Vallencs




Sí, senyora! El quarto de cosir va ser l’habitació pròpia de moltes dones i les que vam créixer en aquelles cambres i vam aprendre més a llegir que a cosir n’hem de donar testimoni.

Comparteixo experiències lligades a aquest entorn com el poder simbòlic de la roba que he fet aparèixer en els meus escrits de ficció i que l’autora explica amb precisió i un xic de poesia. 

«L’armari guarda el temps tancats. La relació amb la roba sembla el cordó umbilical i el patrimonial per a moltes dones.» P. 29.

També coincideixo en vivències íntimes de coses guardades al cosidor a als armaris que fan que la prosa de Pilar Vives Corbella faci literatura i els seus records ens arribin al cor. 

«Ben pensat, l’etimologia de la paraula record té relació amb aquestes sensacions: recordare vol dir “tornar al cor”. P. 35.

I per acabar-ho d’adobar retrobo l’analogia que m’és tant estimada entre teixit i text que impregna tot el llibre.

“I no deu ser, com preveuen certes estudiosos d’història antiga, que les dones, tot cosint, filant o teixint, s’expliquen històries i van ser les primeres narradores de la humanitat”? P. 49.

En resum, no només comparteixo experiències i temes, sinó que m’identifico amb metàfores que són carn del text i que donen un sentit universal a la gran tasca de recollir la història de les cosidores oblidades de Valls.

Gràcies per fer-ho tan bé, Pilar!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada