Per amor a l'art,
l'Andreu Fité i la Montserrat Nonell es van proposar recuperar unes imatges romàniques perdudes i ho han aconseguit. L'Andreu ha investigat i ha escrit mentre que la Montserrat ha policromat les noves talles que han aconseguit que fossin reelaborades a un taller de l'Ecuador.
És una història que en relliga d'altres, és l'impuls de mantenir viva no només una talla perduda, sinó tot el que aquestes figures representen: des del seu lligam amb les deeses mare celtes i grecorromanes, fins a la cristianitazació de les deitats femeninas com a marededeus que van proliferar al costat dels camins de pelegrinatge a partir del segle XII.
El llibre està ben documentat i explica de manera amena i planera aquest procés, les històries de cada una de les talles i el procés d'elaboració de les noves imatges.
Aquests dies s'exposa al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt la col·lecció de les noves marededeus de la Cerdanya i també la de l'última talla recuperada, aquesta vegada gòtica, la Marededeu dels ous de Vilassar de Dalt. Com en els altres casos, ens trobem amb una història. El nom d'aquesta imatge prové del delme que destinava al seu culte i a obres de caritat els ous que les gallines ponien els diumenges.
Si voleu veure com artesania i art s'entortolliguen, com també ho fan les històries que rescaten de l'oblit, llegiu el llibre i no us perdeu l'exposició.
Per amor a l'art.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada