TOTES LES ENTRADES

dimarts, 15 de novembre del 2022

Ravals: Una novel·la barcelonina i universal


        De tot allò que van dient els mitjans, destaco la dimensió ciutadana de RAVALS tal com la presenta la revista de lletres L'ILLA a la portada del número d'aquesta tardor  Ciutat i literatura que llueix a la portada la il·lustració de Jordi Vila Delclòs, que també és la de la coberta de la novel·la.

A l'interior hi trobem aquesta doble pàgina.



L'article de l'esquerra és de Sandra Capsir i furga en les relacions entre ciutat i literatura, després d'una època durant la qual la literatura de la ruralia ha marcat tendència. Passat el punt àlgid de la pandèmia, crec que és moment de reflexionar què ens aporten les ciutats vital i culturalment i valorar la riquesa de la vida dels barris. 
Veig en aquest dossier un símptoma d'aquesta deriva. 

Fugint d'un costumisme enyoradís, hi ha un gran tema clàssic que, com bé assenyala Capsir, aflora com a recurrent: el retorn. 

«Aquest és un dossier que ens convida a viatjar a través de la ficció i de la història de personatges amb una força colpidora que lluiten per trobar el seu lloc en el món a partir del retorn al lloc on un dia van deixar arrels.»

Així és el cas de la protagonista de RAVALS. La Mar Church torna al pis del carrer Hospital per desfer-se'n arran de la mort de la mare, després de passar mitja vida a Londres i d'haver viatjat molt. Ja des del principi hi ha una alusió al tema del retorn, o nostos com en deien els grecs, quan la veu narradora diu que la llum de Barcelona és «la d'un mar ple d'Odissees»  mentre que, al final, trobem uns versos del poema Ítaca de Kavafis que ressonen en tot el text. 

Per altra banda, l'article situat a la dreta de Pere Martí Bertran està plenament dedicat a RAVALS i porta per títol: «Una novel·la barcelonina i universal». Per a ell una «obra rica i molt elaborada, local i cosmopolita alhora.» 

Altres crítiques també constaten la voluntat ciutadana i universal de la novel·la que no es queda en una evocació nostàlgica sinó que interroga qui llegeix sobre la seva identitat i sobre el seu lloc en el món.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada