TOTES LES ENTRADES

dijous, 29 de desembre del 2022

Ramon Solsona (2022) Temps enrere. Barcelona: Proa (1)



Si em pregunteu quina és la millor novel·la de l'any, escolliré  Temps enrere. Ho diré amb la boca petita perquè un monument literari com aquest està per sobre aquesta pregunta fal·laç: és una novel·la per perdurar. L'estic tornant a llegir per tercera vegada i continuu xalant i aprenent de l'escriptura de Ramon Solsona que ha construït una catedral de paraules que convida a quedar-s'hi, perquè, entre altres motius, els mecanismes que mouen la intriga funcionen a la perfecció. 

Com a bon temple, encara que laic, té una nau imponent i moltes capelles, és a dir, una gran riquesa temàtica: una llarga història d'amor que respira veritat, una escala de veïns que va canviant des de la postguerra, l'evolució de les vinyes i del Priorat, l'emigració catalana a Alemanya... i també la vida i els miracles de les paraules i els girs que configuren les llengües que són allò que fa que un text sigui literatura. 

Amb una estructura sòlida i elegant crea una sensació d'amplitud com si pugéssim a l'inrevés una escala «fins a l'horitzó de debò.» El temps, com diu el títol, va enrere, però qui va llegint no s'hi perd i va trobant motius per continuar pujant sense aturar la lectura. 

Dins la gran nau i les capelles de Temps enrere hi conviuen una àmplia panòplia de sants i sants que prenen vida en personatges singulars i no manquen els vitralls o recursos estilístics que formen part de la carn del relat, l'il·luminen, li donen ritme i un to empeltat de sentit de l'humor marca de la casa. En fi, una novel·la que et sap greu que s'acabi i que et deixa el pòsit del món que et proposa junt amb un somriure. 

No vull, ara, desenvolupar això que deixo apuntat: ho faré a altres entrades. En aquest moment de final d'any, només desitgo brindar amb una copa de vi del Priorat «de bon color, bona nas i bona boca» perquè gaudim dels fruits saborosos de la vida que ens ofereix Temps enrere i perquè les traduccions facin entrar més gent a aquesta catedral de paraules que ha construït Ramon Solsona.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada